Wat kunnen managers van Navy SEAL’s leren?

Wat kunnen managers van Navy SEAL’s leren?

Wat kunnen managers van Navy SEALs leren?

Bij Navy SEAL’s denk je aan stoere commando’s die met gevaar voor eigen leven hun missie voltooien. Maar die ‘missie voltooien’ doen ze niet zomaar. Het gaat niet om stoer of heldhaftig zijn, maar om slim zijn! Managers kunnen daar wat van leren. In zeven stappen wordt uitgelegd hoe. Ik voeg daar een belangrijke achtste stap aan toe.

Om hun doel te bereiken, oftewel een missie succesvol te voltooien, heeft een voormalig Navy SEAL in zijn boek ‘The Navy SEAL Art of War’ beschreven hoe deze zeven stappen eruit zien. Voordat Navy SEAL’s op pad gaan, plannen zij hun opdracht zorgvuldig: ze gaan nooit onvoorbereid op pad. Managers, projectleiders en ondernemers kunnen leren van de wijze waarop Navy SEAL’s hun missie succesvol voltooien: Lessons on Leadership.

1. Stel aanvullende vragen

Het is belangrijk om precies te weten wat het doel is en wat de omstandigheden zijn. Vraag altijd wat het doel is, en als het niet duidelijk is: vraag door! Zorg ervoor dat je precies weet wie, wat, wanneer, waar en hoe. Als het doel niet duidelijk is, dan pakt een Navy SEAL de verkeerde Bin Laden. Het is dus essentieel!

2. Zorg voor goede resources

Ook dit klinkt logisch. Het gaat niet alleen om voldoende resources, maar ook om de juiste. Bij projecten kijk je ook wat je aan input nodig hebt: capaciteit, middelen, en tijd. Maar kijk vooral ook naar andere kwalitatieve aspecten, zoals kennis, vaardigheden en het netwerk van je resources.

3. Zorg voor duidelijke governance

Door duidelijkheid te creëren in rollen en verantwoordelijkheden, ontstaat er geen discussie op het moment dat de strijd het heetst is. Iedereen weet precies wanneer hij/zij wat moet doen en hoe dat in het groter geheel past. Dat geldt voor een scherpschutter en een dokter, maar ook voor leden van een (project)team. Eigenaarschap is hierbij essentieel.

4. Wees doelgericht

Door te focussen op het doel, kan het team ongeacht de omstandigheden altijd door. Zelfs als een helicopter crasht. En zelfs als er van buiten een projectgroep weerstand komt. Navy SEAL’s zorgen ervoor dat veranderende omstandigheden nooit een excuus worden. Ook Microsoft CEO Satya Nadella geeft aan dat leiders altijd verantwoordelijkheid nemen, ongeacht de omstandigheden.

5. Bekijk alle mogelijke scenario’s

Stel scenario’s op, en bekijk alle mogelijke uitkomsten. Hierdoor ben je beter voorbereid, ook op het slechtste scenario. Of je helicopter crasht, of je een auto-ongeluk krijgt, of er wegversperringen zijn, en je uiteindelijk moet gaan lopen als Navy SEAL, je moet je missie volbrengen. Dus je hebt hiervoor alle mogelijke scenario’s uitgedacht. Dat geldt ook voor een (project)team: denk alle mogelijke scenario’s door, en stel mitigerende maatregelen op.

6. Train, train, train

Train je suf. Zorg ervoor iedereen elke stap uit de planning kent en train deze. Hierdoor wordt jouw team stressbestendig en kan het alles aan: iedereen kent elke stap en kan deze dromen.

7. Wees flexibel

Deze stap voeg ik expliciet toe. Bij continue veranderende omstandigheden is het belangrijk om flexibel te blijven. Navy SEAL’s hebben te maken met vijandigheden die plotseling op een andere plek blijken te zitten. Maar ook (project)teams hebben te maken met onvoorziene omstandigheden waar toch op geanticipeerd moet worden. De zorgvuldig voorbereide planning blijkt dan toch niet de realiteit te zijn, en er zal meteen geschakeld moeten worden. Een methode als agile houdt hier sterk rekening mee. Check hoe het gaat tijdens de opdracht of tijdens het project en stuur bij. Doelgerichtheid, i.p.v. koste wat het kost het plan volgen, helpt hierbij.

8. Evalueer

Navy SEAL’s doen altijd een debrief. Ze evalueren wat er goed en minder goed ging. Niet om fouten af te straffen, maar om van te leren voor de volgende missie. Dat is ook nodig in (project)teams: evalueer wat er goed en minder goed ging. Ook hier geldt, niet om fouten af te straffen, maar om van te leren.

In deze zeven, inmiddels acht, stappen is ook duidelijk de cirkel van Deming, Plan-Do-Check-Act, te herkennen. Navy SEAL’s zorgen voor een extreem goede voorbereiding (Plan) en dat zorgt ervoor dat aan het einde van de dag zij hun missie succesvol kunnen afronden.


Wil je meer lezen over leiderschap? Lees de blog over situationeel leiderschap, de blog over hoe een thuiswerkteam te leiden, en de blog over de Golden Circle: Why, How, What.