Waarom de Quantumcomputer zo belangrijk is

Waarom de Quantumcomputer zo belangrijk is

Quantum Computing

Google heeft net een doorbraak van de quantumcomputer bereikt. Een enorme mijlpaal volgens wetenschappers. Maar waarom is dat zo belangrijk?

Quantum Computing

Quantum computing zorgt ervoor dat complexe sommen in 3 minuten en 20 seconden kunnen worden uitgevoerd in plaats van in 10.000 jaar (met een bit-technologie die niet bestaat uit of 0 of 1, maar uit en 0 en 1). Daarmee kunnen complexe vraagstukken sneller en beter worden opgelost, zoals hoe om te gaan met klimaatverandering (bijv. het Harber Process) en medisch onderzoek. Volgens wetenschappers is deze doorbraak van Google’s quantumcomputer, Sycamore genaamd, te vergelijken met de eerste vliegtuigvlucht van de gebroeders Wright. Ook toen was het vliegtuig slechts 12 seconden in de lucht, maar kon men zien dat vliegen mogelijk zou moeten zijn.

Artificial Intelligence

Ook is quantum computing belangrijk voor Artificial Intelligence (AI). Met snellere processoren wordt het mogelijk om AI complexere taken te laten uitvoeren, zelfstandig. AI heeft daarmee ook weer invloed om quantum computing. En daarmee versterken deze technologieën elkaar en kan de groei hiervan exponentieel zijn.

Wat betekent dat nu voor uw organisatie?

De doorbraak van nu wellicht nog niets, maar als quantum computing ervoor zorgt dat AI meer en complexere taken kan uitvoeren, dan zullen ook de taken van medewerkers eerder geautomatiseerd kunnen worden. Dat betekent een veranderend takenpakket van uw medewerkers. In eerste instantie wordt gedacht aan repeterende taken, zoals het uitvoeren van administratieve taken, audits, verwerken van informatie (bijv. door een controller), maar steeds complexere taken kunnen worden overgenomen door AI. Dat betekent ook dat uw organisatie hiervoor klaar moet zijn. Hoe ziet uw toekomst eruit? Welke technologische ontwikkelingen hebben daarop invloed? En hoe krijgt u uw medewerkers mee naar een nieuwe toekomst? Een goede begeleiding hierin is essentieel om met draagvlak naar de toekomst te groeien.

Wilt u meer weten over quantum computing en de recente doorbraak van Google:

In het artikel in Nature staat het onderzoek: https://www.nature.com/articles/s41586-019-1666-5

In MIT Technology Review legt Google CEO Sundar Pichai uit waarom deze doorbraak zo belangrijk is: https://www.technologyreview.com/s/614608/google-ceo-quantum-supremacy-interview-with-sundar-pichai/

In MIT Technology Review staat het commentaar van IBM, dat ook bezig is met quantum computing, op het onderzoek van Google: https://www.technologyreview.com/s/614604/quantum-supremacy-from-google-not-so-fast-says-ibm/