Help, onze ijsberg smelt!

Help, onze ijsberg smelt!

John Kotter Help, onze ijsberg smelt!

Kent u dit boek? Ongetwijfeld! Zo’n 14 jaar geleden schreef Change Management goeroe John Kotter het boek ‘Onze ijsberg smelt! Succesvol veranderen in moeilijke omstandigheden’. Met de huidige klimaatverandering is dit natuurlijk actueel.

Het boek

John Kotter (Harvard emeritus professor) heeft met dit boek verandermanagement begrijpbaar opgeschreven. Het boek gaat over een kolonie van 286 pinguïns die leven op een gletsjer van ijs die dreigt te smelten. Wat moeten ze nu doen? De hoofdpersoon is de pinguïn Fred die out-of-the-box denkt, en ook met oplossingen komt, maar hij krijgt de kolonie pinguïns niet mee. Dus wat nu? Hoe verander je een groep van 286? Hoe zorg je voor gevoel van urgentie? En als deze urgentie er is, hoe zorg je ervoor dat de pinguïns (of mensen) niet paniek raken, maar juist willen meehelpen met het oplossen van het probleem? Natuurlijk komt het goed aan het eind, en lukt het Fred en de andere pinguïns om een oplossing te vinden.

Wat kan een directeur of manager hiervan leren?

Ondanks dat het boek over pinguïns gaat, is het zeer leerzaam voor directeuren en managers: hoe krijg je een groep mee? Vaak gaat het niet alleen over de technische oplossing, ongeacht of deze wel of niet werkt, maar over het meekrijgen van de groep. En in sommige gevallen ook het meekrijgen van het topmanagement. Ook daar zal gevoel van urgentie gecreëerd moeten worden. Immers, de beslissing vindt daar plaats. Gezamenlijk oplossingen verzinnen, ook is weet je als directeur of manager wel welke richting je op wilt, maar de ruimte geven aan de groep om met oplossingen en beeld van de toekomst te komen, dat gaat helpen om draagvlak te creëren.

Het boek is nog steeds actueel, en met echt smeltend ijsbergen niet alleen interessant voor organisaties, maar ook voor politici en lobbyisten.